Vad man kan göra med en liten ponny på vintern!

Äntligen har vi minusgrader igen, det känns härligt! Det är rent, ljust och fint ute och man slipper ta in någon ”skitskimmel” ur hagen på kvällen. I stället är hästarna rena och fina.

Men lite mer snö skulle inte skada, som det är nu går det inte så bra att åka timmerkälke.

Jag har ett hemmabygge som min man har gjort av två små leksakstimmerkälkar. Han har satt ihop två kälkar med några bräder emellan, svetsat ihop skaklar till den främre kälken, som då också fungerar som svängel.
Det här hemmabygget brukar jag spänna för gamla Kajsa.

På en auktion, har jag fått tag på en läderrem med två bjällror på som jag sätter om Kajsas hals.(Det skulle vara intressant att veta vad dess bjällror använts till?)
Sedan är det bara att tuta och köra. Kajsa tycker det här är jättekul när vi susar fram över vallarna. Snön sprutar kring hovarna på hästen och själv får jag mest sitta och ducka för snöklumparna som hovarna släpper. Men det är kul och det låter så mysigt med bjällrorna. Ju mer jag skrattar och tjoar, ju roligare verkar Kajsa att ha, då springer hon bara fortare och fortare. Det verkar som om hon vet att vi tycker att det är roligt. Förr om vintrarna har vi skjutsat runt med grannbarnen, men nu är det barnbarnen som vill åka.

Innan jag hade den här kälken, så drog Kajsa en snowboard, det gick lika bra, men den blev för liten för mig att sitta på. Den här vintern har vi inte provat att åka ännu. Jag hoppas att vädergudarna ger oss mer snö, och att Kajsa inte får ont i sina hovar.

Hon hade fång i somras igen och fick efter det hovbenssänkning på alla fyra. Men hon har inte ont, ännu i alla fall. Så länge hon mår så här bra får hon finnas till och jag hoppas på många härliga ”slädturer” ännu en tid.

Jag tyckte att det här kunde vara ett tips till er andra med ”minisar”, för att komma ut och köra även på vintern. Man behöver inte så avancerade grejer, en pulka går också bra, det var det första jag provade vinterkörning med.

Så ut och prova på bara, ni som är lyckligt lottade och har snö. // Else-Marie