Irene & Peggy på kvalitetstävlan 2004

Lilla Peggy - yrhätta. Hon har gjort det igen. Infriat alla mina förhoppningar. Hon fick hoppdiplom på kvalitetstävlan i Nossebro.

Hon tog veterinärerna med storm, flög som en liten studsboll över hindren, sprang som en virvelvind framför vagnen och charmade den
garvade dressyrdomaren. Alla pep "o vad söt hon är" när vi gick utanför boxen. Ja, det var en glad dag och det kändes skönt att visa att "en liten shetlandsponny kan också".
Om man ska se lite mer verkligt på det hela så åkte vi dagen före, jag, Peggy och Pernilla. Resan var ganska lång men med
sällskap i bilen gick det bra.

Vi fick en box till Peggy i ett trevligt stall och Peggy såg ut att trivas. Vi sov över natten i en campingstuga som var helt okej.

Först var det två veterinärstationer. På den första kollade veterinären alla hovar, ögon, tänder och när han grävde i näsan på Peggy tyckte hon att det gick lite för långt. Men han bara skrattade och sa att han nog vägde mer än henne. Och det tror jag med. Hon fick 10, 9 där.
 
Nästa station låg utomhus. Alla benen böjdes och hon fick springa, fast hon snarare struttade fram. Hon var så "peppad" och ville inte stå still men veterinären han log och sa att det var fint med så mycket levnadsglädje. Skönt med en så positiv människa. Han klämde på alla senor och muskler och kollade ryggen. Sen gav han henne 10, 10. Full pott!

Sen var det bara att skynda till exteriörbedömningen. Trevlig domare som gav Peggy 40 poäng, 88789. O, vad jag blev glad. Jag tyckte inte själv att visningen gick så bra.

Peggy var fortfarande så ivrig, men hon fick skritta och trava tills hon visade vad hon kunde. Nu var det dags för hoppningen. Ridhuset var jättestort och Peggy var så liten. Nu hade hon dämpat sej lite och hoppade bra och ganska högt. Hon stannade en gång mellan hindren och vi fick hjälpa henne ut. Men hon har bra teknik och fick beröm för sina bakben. En mycket bra hoppdomare som kunde anpassa efter vilken ponny som hoppade. Peggy fick 8, 7 och det var jag nöjd med.

Nu fick Peggy en liten paus på cirka 20 minuter innan det sista provet, körningen, skulle börja. Vi hämtade vagnen och selen i bilen och sen var det bara att sela på och styra kosan in i ridhuset. Som hon är (och jag) så satte Peggy full fart. Det var gropigt efter alla ridhästar och ryttare som varit före mej. Jag hade varit rädd att energin hos Peggy inte skulle räcka till, men hon hade full fart.

Domaren sa att vi skulle dämpa farten och till slut fattade jag att hon ville se olika tempoväxlingar. Hon ville se att Peggy kunde samla sej och länga sej. Det var elasticiteten hon ville se hos Peggy, inte hur fort hon kunde springa.

Men allt gick bra och Pernilla berättade sen att Peggy gjort ett rent galoppombyte när jag bytte varv. Det märkte inte jag. Ja, här har man mycket att lära.
Men till slut var domaren nöjd och gav oss 6667 och det var bra enligt Pernilla.  


Vi var två shetlandsponnyer som var där, Peggy och en svart hingst som hette Emil. Han såg också ut att gilla Peggy.
Ja, det var en roligt dag och tack Pernilla för trevligt sällskap och support samt vägvisning så att en vimsig förare hittade hem.
// Irene Lado